Groenland is niet te koop. Die boodschap hebben Denemarken en het autonome bestuur van Groenland inmiddels herhaaldelijk afgegeven. Toch lijkt de Amerikaanse president Donald Trump zich daar weinig van aan te trekken.

De Amerikaanse president blijft erop hinten dat de VS de annexatie van Groenland overwegen. Het eiland, dat een deel uitmaakt van Denemarken, zou volgens Trump nodig zijn om de Amerikaanse defensie in het Arctische gebied te versterken. Ook zijn de vele grondstoffen die Groenland herbergt, belangrijk voor de VS.

Toen Trump eerder deze maand het Amerikaanse Congres toesprak, liet hij weten dat hij hoe dan ook de controle over Groenland wil overnemen Trump blijft steevast weigeren om een militaire operatie uit te sluiten.

Vicepresident J.D. Vance en zijn vrouw Usha arriveerden afgelopen vrijdag in Groenland. Ze reisden naar het land om een bezoek te brengen aan de Amerikaanse militaire basis Pituffik Space Base, die aan de Noordwestelijke kust van Groenland ligt. Maar nog voordat de Amerikaanse delegatie arriveerde, was er veel kritiek op het bezoek.

Protesterende Groenlanders.
Protesterende Groenlanders.
CHRISTIAN KLINDT SOELBECK/Ritzau Scanpix/AFP via Getty Images

Trump over Groenland: "We moeten het hebben"

Voordat Vance naar Groenland vertrok, maakte Trump duidelijk dat het eiland nodig is voor de "internationale veiligheid en beveiliging. We hebben het nodig. We moeten het hebben", vertelde hij tegen podcaster Vince Coglianese in een interview.

Maar daar zijn de Denen en Groenlanders het niet mee eens. Uit een recente peiling van de Deense krant Berlingske en de Groenlandse krant Sermitsiaq onder Groenlanders, bleek dat 85 procent van de inwoners er geen oren naar heeft om onderdeel van de Verenigde Staten te worden. Slechts zes procent van de ondervraagden ziet het wel zitten om Amerikaans te worden. De overige negen procent had geen mening.

Denemarken gaf de 57.000 inwoners van Groenland in 2009 een vorm van zelfbestuur. Daarmee verkreeg het eiland ook het recht om zich onafhankelijk van Denemarken te verklaren via een referendum.

Voordat Vance in Groenland arriveerde, liet Premier Mute Egede van Groenland weten dat hij het bezoek "erg agressief" vond. Vooral omdat de Amerikaans adviseur voor nationale veiligheid Micheal Waltz meekwam.

"Wat doet de adviseur voor nationale veiligheid in Groenland? Het enige doel is om de macht over ons te laten zien", stelde Egede, die zich ook inzet voor een onafhankelijk Groenland. "Zijn aanwezigheid in het land helpt het Amerikaanse geloof in de missie van Trump - en de druk zal erdoor toenemen."

Vicepresident J.D. Vance van de VS tijdens een toespraak in Groenland.
Vicepresident J.D. Vance van de VS tijdens een toespraak in Groenland.
Jim Watson - Pool/Getty Images

Strijd om grondstoffen in het Arctische gebied

Tijdens het bezoek aan Groenland bekritiseerde Vance Denemarken. De Denen zouden het eiland niet goed beschermen tegen eventuele agressie van China en Rusland. Vance stelde dat Groenland er baat bij zou hebben om onder de "veiligheidsparaplu" van de Verenigde Staten te vallen, in plaats van die van Denemarken.

"Ons bericht aan Denemarken is heel simpel: jullie hebben de bevolking van Groenland niet goed gesteund", zei Vance. "Jullie hebben niet genoeg geïnvesteerd in de Groenlanders en jullie hebben niet genoeg geïnvesteerd in de beveiligingsinfrastructuur van dit ongelooflijk mooie stuk land."

De afgelopen weken zijn er meerdere protesten tegen Trumps plannen geweest in Nuuk, de hoofdstad van Groenland. Nu onafhankelijkheid van Denemarken binnen handbereik is, zijn veel inwoners echter bezorgd over Trumps plannen om het land te annexeren.

Maar Trump ziet een mogelijkheid voor de VS om een positie te verwerven in het Arctische gebied, in een wereld waarin mondiale grootmachten zullen strijden om de grondstoffen van Groenland.

Omdat het land zich voor een groot gedeelte binnen de poolcirkel bevindt en de ijskappen smelten, veranderen delen van het land en verschijnen er mogelijk strategische scheepvaartkanalen. Dat maakt Groenland een belangrijk doelwit voor Trumps 'America-first' agenda.

LEES OOK: Denen in ‘crisismodus’ na dreigementen Trump over Groenland